Heldere keuzes van een startup

Je bent al even aan de slag als startup en het loopt lekker. Maar het zijn wel veel ballen geworden die in de lucht moeten worden gehouden. Heb je het gevoel dat het nodig is dat jullie keuzes gaan maken? Begin dan bij je identiteit en zorg dat die écht scherp is. Dat is de basis voor je strategische keuzes. Lees hier het verhaal van sociale startup Blendin, hoe en waarom zij dit vraagstuk – met onze hulp – hebben aangepakt.

Allemaal een ander verhaal…
“We vertellen allemaal een ander verhaal over wat Blendin is”, zei Julius Weise, oprichter van sociale startup Blendin aan de telefoon. Daar begon het mee. En met de nieuwe Raad van Advies, die constateerde dat zij eigenlijk niet echt begrijpt wat Blendin nu precies is en doet. Want er gebeurt zoveel: nieuwkomers worden gekoppeld aan locals, er worden cultuurevents georganiseerd, banen gecreëerd, stages gezocht, er is een foodtruck, etc. En dat met een handjevol mensen! Heel knap natuurlijk. Maar het roept wel de vraag op: waar staat Blendin nu eigenlijk voor?

Wie ben je, waar sta je voor, waar ga je voor?
Misschien vind je deze situatie herkenbaar. Het is in ieder geval een vraag die wij, Elsemiek Meijs (Spark) en Mira Huussen (Bondgenoot), vaker horen. Je bent al even aan de slag als startup en het loopt lekker. Maar het zijn wel veel ballen geworden die jullie in de lucht houden. Misschien dat het tijd is om keuzes te maken. En dan is het fijn – noodzakelijk zelfs, in onze optiek – om houvast te hebben aan je identiteit: Wie ben je, waar sta je voor en waar ga je voor?

Bij veel meer ondernemingen zien wij dat dat niet altijd zo helder (meer) is. Dat is niet gek. Bijvoorbeeld als je – zoals in het geval van Blendin – ontstaan bent uit een samengaan van verschillende initiatieven. Of omdat je team bestaat uit heel betrokken mensen, maar ook met heel verschillende drijfveren. Of omdat de oprichters graag gaan daar waar de energie stroomt of de kansen zich lijken aan te dienen.

Allemaal redenen waarom het kan gebeuren dat je op een dag constateert dat je een organisatie bent geworden met een verscheidenheid aan verhalen, een palet aan activiteiten en een cultuur waarin alles kan en alles mogelijk is. En dat de behoefte zich ontwikkelt om keuzes te maken. Maar hoe doe je dat? “Wij staan als organisatie op het punt een volgende stap te maken, maar de uitgangspunten zijn niet scherp”, zo verwoordde Julius het nog in het eerste gesprek.

Werksessies identiteit & strategie
Wij hebben Blendin geholpen bij deze uitdaging, met een compact traject van drie werksessies over identiteit & strategie. Hierin stond het zelf ontdekken en doen van het team centraal. We zijn begonnen met het ophalen van de drijfveren van de Blendin oprichters en teamleden (sessie 1) door middel van persoonlijke verhalen. Dat vormt de basis voor het maken van een scherpe beschrijving van de identiteit (sessie 2). Sessie 3 stond in het teken van de organisatie in lijn brengen met de identiteit: wat zet je voort en wat niet? In sessie 3 brachten we ook de belangrijke strategische vraag aan de orde: Wat zijn de één of twee dingen die je écht te doen staat voor ‘future success’?

‘Het is veel logischer wat we doen’
Wij vroegen aan Julius wat hij terugkijkend vond van deze aanpak. Julius: “Ik vond het onverwacht effectief. Eerst denk je: drie keer een halve dag praten met elkaar, is dat niet wat veel? En waarover dan? Ik wilde het liefst meteen praten over verdienmodellen, maar jullie adviseerden mij om eerst een stap terug te doen. Pas als je dan de sessie hebt gehad realiseer je je dat het nodig was.”

Wat waren voor Julius de belangrijkste momenten in de werksessies? Julius: “Een bijzonder moment was de sessie met de persoonlijke verhalen, zoiets hadden we nog niet eerder gedaan. Die sessie heeft ons meer bij elkaar gebracht. Een ander belangrijk moment was de why, how, what: toen we erin doken ontstonden er discussies, die soms best fel waren. Dat had ik niet verwacht. Maar het ging wel echt ergens over.”

Wat ziet Julius als het eindresultaat? “Het is voor ons nu veel logischer wat we doen en meer verbonden met elkaar. We kunnen nu veel makkelijker keuzes maken in wat op ons afkomt en wat we wel en niet doen. Ik merk echt een groot verschil tussen ervoor en waar we nu staan.”

Aha-moment
En, hoe is het nu – een paar maanden later – met Blendin, vroegen wij Julius nog.

“Goed, er zijn spannende ontwikkelingen. We hebben een Zweeds bedrijf ontmoet, met een soortgelijke missie als Blendin. Zij hebben veel tijd en geld geïnvesteerd om een hoogwaardig IT-platform te bouwen, eigenlijk precies wat wij nodig hebben.
Dat realiseerde ik me in de derde sessie, daarin had ik echt een ‘aha’-moment. Opeens zag ik in dat ons platform de sleutel is, het verbindt al onze activiteiten. Maar ook dat ons platform echt beter moet, dat is het eerste wat moet gebeuren. Tegelijk constateerden we dat wij niet de IT-competentie in huis hebben om die stap te maken.

En toen ontmoetten wij dus ‘toevallig’ dit bedrijf uit Zweden. Het is echt een match, we werken nu aan een intensieve samenwerking tussen onze bedrijven. Dit is een belangrijke stap voorwaarts die ons helpt om een succes te maken van onze onderneming en onze missie.”

Dat vonden wij natuurlijk weer leuk om te horen, dat er een heldere koers is en het Blendin goed gaat. Zo kan de maatschappelijke impact waar Blendin voor staat – het verkleinen van de afstand tussen locals en nieuwkomers – tot volle ontplooiing komen. Want daar is het uiteindelijk om te doen!

Heldere keuzes van een startup
Heb je ook het gevoel dat het nodig is dat jullie keuzes gaan maken? Begin dan bij je identiteit en zorg dat die écht scherp is. Dat is de basis voor je strategische keuzes. Dit proces hoeft niet lang te duren. Het kan op eigen kracht van het team – met een beetje hulp van buitenaf – en werkt sterk verbindend. Het is geschikt voor jonge ondernemingen, waar de oprichters nog aan de slag zijn. Maar ook voor volwassen organisaties, na een fusie of acquisitie, bij een breed portfolio aan activiteiten of werkzaam in een snel-veranderende markt.

Heb je ondernemerschap en betrokkenheid van medewerkers hoog in het vaandel staan? En is het tijd voor heldere keuzes? We denken graag met je mee.

Colofon
Dit artikel is opgesteld door Mira Huussen, in samenwerking met Elsemiek Meijs en met dank aan Julius Weise. Voor meer informatie:
Blendin: Website Blendin
Elsemiek Meijs – Spark: Website Spark
Mira Huussen – Bondgenoot: Website Bondgenoot